Bitllets i monedes locals a les comarques gironines durant la Guerra Civil

El diumenge, 3 de novembre, a les 18 hores al Local Social de Riudaura, farem una xerrada sobre els bitllets i monedes locals a les comarques gironines durant la Guerra Civil amb Salvador Plantalech, Llicenciat en Història i Membre de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics.

Entre 1936 i 1938 un bon nombre de poblacions gironines varen emetre diferents signes monetaris, per tal de facilitar les petites operacions de canvi del dia a dia de la població, degut a la pràctica desaparició de la moneda metàl·lica com a conseqüència de la guerra.

Per a moltes d’elles fou l’únic moment històric en què disposaren d’aquest privilegi, normalment reservat a l’Estat.

Repassarem el context històric i econòmic per entendre aquestes emissions i destacarem la tasca d’aquells qui les feren possible en un context tant difícil com ho fou el de la Guerra Civil.

A continuació us presentem les fotografies dels dos únics valors de l’emissió que va ordenar l’Ajuntament de Riudaura, molt probablement el 1937. Segons dades de 1936, el nombre d’habitants del municipi era d’unes 765 persones i, per tant, es tractà d’un tiratge molt petit, d’aproximadament uns 500 exemplars del valor de DUES PESSETES i d’uns 1.000 del valor d’UNA PESSETA.

Bitllet 1 pesseta Bitllet 2 pessetes