D’aquí estant veig una Estrella 2017

Els dies 2CARTELL ESTRELLA 2017-0018 i 29 de juliol celebrarem a la Plaça del Gambeto la dotzena edició de la proposta de música tradicional i popular D’aquí estant veig una estrella: cançons i tonades tradicionals a Riudaura.
Després de més d’una dècada del primer concert, es manté la programació a dos dies encetada l’any passat, amb l’objectiu de treballar més intensament amb els dos propòsits que van portar a l’Ajuntament de Riudaura i al Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, del Marboleny, a tirar endavant aquest projecte. D’una banda, per la difusió d’un patrimoni (musical, literari, sociocultural i històric) sorgit d’un treball de camp, amb els enregistraments i les transcripcions corresponents, i per altra, per la decidida voluntat que aquests materials recuperin espais de difusió en la societat actual, molt distinta d’aquella que els va veure sorgir i transmetre’s de generació en generació.

 

El divendres 28, a les 9 del vespre, tindrà lloc novament el Sopar de cantadors que aquesta edició comptarà amb l’actuació del grup osonenc de polifonia vocal Els Tranquils format per Ramon Manent, Andreu Coll i Manel Gost. Els tiquets pel sopar es poden adquirir al mateix Ajuntament de Riudaura al preu de 15€ i pels menors d’11 anys a 8€. Hi ha places limitades, no espereu a darrera hora si voleu assistir al sopar!

 

El dissabte 29 de juliol, a les 10 del vespre, tindrà lloc el tradicional concert que aquest 2017 comptarà amb l’actuació de Carles Belda i Carles Sanjosé (Sanjosex) que portaran a l’escenari de Riudaura, la proposta Càntut, un treball discogràfic on recuperen i revisen les cançons de tradició oral recollides arreu de les comarques gironines. Un projecte que ha estat reconegut amb el Premi Enderrock al millor disc folk de 2017, segons la crítica, i el premi Teresa Rebull que atorga la Fira Mediterrània i que parteix des materials de la web Càntut impulsada per Albert Massip..
L’aportació local com cada any vindrà de la mà dels Músics de Riudaura i de la participació també d’una vintena de veïns del poble que interpretaran cançons des dels mateixos balcons de la Plaça: els Cantadors de Riudaura. Sens dubte, el que ha donat personalitat, autenticitat i que fa únic el concert D’aquí estant veig una estrella és precisament la intervenció dels propis riudaurencs en l’actualització i transmissió del seu cançoner tradicional.

 

En el concert, la Comissió de Festes de Riudaura oferirà servei de bar i entrepans abans i després del concert. Aquest any, també es donarà l’oportunitat a tots els assistents que ho desitgin de fer una aportació econòmica voluntària per a sufragar les despeses d’organització del festival.

 

Els protagonistes d’aquest 2017 són:

Els Tranquils (Osona, 1998)

Trio vocal masculí format a Osona l’any 1998 especialitzat en la cançó popular i tradicional catalana.

Cançons de taverna, satíriques i humorístiques, s’alternen amb temes baladístics sense perdre mai la frescor, l’espontaneïtat i una comunicació directíssima amb el públic. El seu humor histriònic i netament popular, picant i escatològic, contagia tota mena de públics fent-los riure de gust i passar estones francament divertides.

Està format per Andreu Coll, Manel Gost i Ramon Manent

 

Carles Belda ( Sabadell, 1972)

És un acordionista diatònic català, que ha format part de grups com Blat Segat, Pomada (amb Helena Casas) i Ensaladilla So Insistent. Actualment forma part del grup de música Mesclat, on comparteix escenari amb, entre d’altres, Francesc Ribera «Titot» (Brams) i Joan Reig (Els Pets). També lidera un grup anomenat El Belda i el Conjunt Badabadoc.; Orgànic (Sonifolk, 2001) del segon disc en solitari i el primer de la nova etapa; Katà (Galileo MC, 2004) del seu segon disc a efectes promocionals, En concert (Galileo MC, 2006) amb Savina Yannatou & Primavera en Salonico i l’Orquestra Àrab de Barcelona; Eixos (Temps Record, 2006) el primer produït per Borja Penalba i masterizat als estudis d’Abbey Road i Per Marcianes (Temps Record, 2011).

Carles Sanjosé, ( la Bisbal d’Empordà, 1977 )

Més conegut pel nom artístic Sanjosex, és un músic català. Actualment, la seva banda la completen Pep Mula (bateria), Miquel Sospedra (baix), Eduard Font (piano i teclats) i Xarim Aresté (guitarra elèctrica). En el passat han format part de la banda Richie Álvarez, Paco Jordi, Sisu Coromina i Toni Molina.

Sanjosex ha publicat fins ara els discos d’estudi Viva! (Bankrobber, 2005), Temps i rellotge (Bankrobber, 2007), Al marge d’un camí (Bankrobber, 2010) i Festival (Bankrobber, 2014) a més del directe La viu-viu: Sanjosex en concert (Bankrobber, 2012). Diverses cançons d’aquests discos han aparegut a la sèrie de TV3 Porca misèria: «Fem l’amor», «Temps o rellotge», «Puta revolution» i «Mixolídia blues». També va interpretar la banda sonora de l’última temporada de Ventdelplà.

El grup ha actuat en festivals com Primavera Club, BAM, MMVV, popArb, Senglar Rock i Altaveu i també al Festival Du Désert (Mali). A més, Sanjosex va protagonitzar l’any 2012 una gira amb el guitarrista flamenc Chicuelo.

 

Músics de Riudaura

Miquel  Grifell (guitarra, bouzouki i mandolina), Carles Teixidor (piano), Marta Vilarrasa (veu), Anna Vilarrasa (veu), Pep Puigdemont (veu i guitarra), Agustí Pérez (ukelele i veu), Pol Puigdemont (teclats), Pau Puigdemont (clarinet), Aniol Pérez (ukelele), Laia Pérez (percussió) i Anna Vegas (violí i veu).

 

Cantadors de Riudaura

Grup de cantadors del poble que ens interpretaran algunes de les cançons que ja havien cantat com a informadors, durant el treball de camp que va precedir la publicació del llibre de Josep Garcia, D’aquí estant veig una estrella:

 

Miquela Julià, de Ca la Miquela

Josep Estartús, de Cal Barber

Esteve Busquets, de Can Sidret

Joan Pujol, de Mas Blanc

Mònica Casalprim, de Ca la Mònica

Lurdes Rodeja, de Ca la Rita

Pepe Carrillo, de Ca la Lurdes

Esther Galobardes, de Can Xiru

Marissa Lamich, del Bover

Nuri Demon, d’Olot

Anna Mª Danés, del Molinot

Juanita Espunya, de Creu de Pedra

Antonieta Danés, del Molinot

Mª Rosa  Turrado, de Pujolassos

Caro Carrillo, de Ca l’Alonso

Lídia Alsina

Adriana Plana

Lídia Solé

Laia Soy

Sara Camacho

Nens i nenes del Casal d’estiu, dirigits per en Miquel Pascal.

 

Concert organitzat per l’Ajuntament de Riudaura amb el suport del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa de Marboleny, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.