Uns estelars Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries aixequen dempeus el públic del D’aquí estant veig una estrella a Riudaura.

Més de 700 persones han gaudit de les cançons de tradició oral en els dos dies de festival

La Plaça del Gambeto de Riudaura s’ha omplert més que mai de cançons i tonades i també de molt públic, batent, en la jornada de dissabte, el rècord d’assistència del festival.

Ja fa dotze anys de la publicació del llibre D’aquí estant veig una estrella: cançons de tradició oral a Riudaura i del concert que es va organitzar per a presentar-lo al públic. Avui, aquell llibre s’ha convertit en un Festival plenament consolidat.
El divendres 27 de juliol es va celebrar el Sopar de cantadors amb més de cent assistents i va comptar amb l’actuació del grup D’Aixa, integrat per Ramon Manent, Samuel Arderiu i Ferran Martínez.
El dissabte 28 de juliol els balcons de la Plaça del Gambeto s’han convertit en escenaris d’una vetllada seguida per més de sis-centes persones, xifra mai superada en les edicions anteriors, i que omplia la Plaça de gom a gom. Com ja és tradicional en aquest concert, una versió del Ball del Gambeto o del Roser ha encetat les intervencions musicals. En aquesta ocasió ha estat una versió interpretada pel grup d’ukeleles de Riudaura.
Uns estel·lars Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries ha posat dempeus el públic. La música d’arrel de les Terres de l’Ebre interpretada per un fals cec i una divertida troupe de personatges que viuen a cavall entre la tradició i la modernitat, ha entusiasmat al públic.

Han començat la seva interpretació amb el tema “De la flor de la farina” per acabar amb una Jota Viatgera, fent un recorregut per les jotes de totes les terres dels Països Catalans. Una part important del concert ha estat protagonitzada pels propis riudaurencs, des dels més menuts fins als veterans. Una vintena de cantadors ha interpretat diverses cançons des de balcons i racons de la Plaça: A ca l’avi han mort el porc, La Pepa La Carbonera, Don Francisco, Don Lluís… I per completar les actuacions de la gent de Riudaura, dues formacions musicals creades expressament per l’ocasió han presentat actualitzacions del cançoner popular i tradicional: Una matinada fresca, Corrandes, La noia de ca l’Artiguer i la Minyona valerosa.
El concert ha acabat amb una interpretació conjunta de les corrandes que en el seu dia va cantar la Maria Julià, de Can Pitansa, la molinera i que precisament, el primer vers d’una d’aquestes corrandes va donar nom al llibre i dóna també nom a aquest festival de cançons i tonades tradicionals: D’aquí estant veig una estrella.
Concert organitzat per l’Ajuntament de Riudaura amb el suport del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa de Marboleny, la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.